tiistai 30. syyskuuta 2014

Ennen ja syysloman jälkeen

22.9

Maanantai päivä, se päivä jona osa minun tekemistäni sivuista lähetetään asiakkaan palvelimelle. Ennen kuin niin pääsee toki tapahtumaan minulla on vielä ainakin 6 tuntia aikaa tehdä niitä joten tuumasta toimeen. Viimeistelin sivun jota tein viime viikon perjantaina, oli ongelmia otsikoiden ja niiden vieressä olevien kukkien asettelussa, siinä meni hetki. Kuitenkin sain sen tehtyä ja otsikot siis näyttävät nyt tältä.



Meni siinäkin aikansa laittaa nämä sopivasti, olen tyytyväinen lopputulokseen. Sitten jatkoin muiden sivujen tekemistä, sain tehtyä jopa 2 lisää koska niillä oli onneksi todella simppeli rakenne. Antakaa kun näytän.

Kauniita eikö olekin? Nuo ihan alhaalla olevat kukka kuvat ovat oikeasti linkkejä, kun niihin laittaa hiiren päälle ne vaihtavat kuvaa, jännää...



Valitettavasti kun oli aika laittaa kaikki sivut jotka olin saanut tehtyä asiakkaan omalle palvelimelle näytiksi ne eivät mahtuneet sinne, katsomme sitä sitten taas uudelleen myöhemmin. Päivän päätyttyä minulla oli loppuviikko syyslomaa joten ei siitä enempää.


29.9

Jälleen uusi maanantai päivä, syysloman päätyttyä menin taas jatkamaan työtäni. Aloitin tekemällä yhteystiedot sivua, siinä ei mennyt kauan koska hyvin simppeli rakenne ja vain vähän tekstiä. Tarkoituksenani oli myös tehdä yksi toinenkin sivu ennen yhteystiedot sivua mutta tulin siihen tulokseen että jätän sen toisen vähän myöhemmäksi koska yksi kuva ja sivun tausta eivät olleet Photoshop-mallissa erillään että voisin asettaa sen kuvan vähän peittämään valkoista tekstilaatikkoa. Ohjaajani sanoi että hän yrittää puhua meidät pois siitä...

Tämän jälkeen aloitin tekemään yhden jo valmiin sivun "lapsi-sivuja" koska siellä oli toinenkin menu olemassa yhdellä sivuista joista pääse katsomaan tuotteita ja usein kysyttyjä kysymyksiä jne. Samalla sitä puuhastellessani huomasin että sillä "lapsi-sivulla" oli omat "lapsi-sivunsa". Minun pitäisi rakentaa siis uusi navigointi palkki, päätin jättää sen seuraavalle päivälle ja keskittyä asettamaan kuvat oikein.


30.9

Tiistai aamu jolloin asettelin kuvat jotenkuten sivulle ja aloin nyt miettimään miten rakentaisin uuden navigointi palkin, Ongelmia tuli siinä kun se sekoittui edellisen navigointi palkin kanssa, mutta sain sen korjattua kunnialla. Sitten aloin hienosäätämään uutta navigointi palkki jotta se näyttäisi mallin mukaiselta. Seuraavaksi päätin asettaa tekstit paikoilleen, siten että ne ovat oikeiden kuvien vieressä. Jouduin tietysti tässäkin säätämään koska fontti-koko ja tekstin määrät vaikuttivat tietysti siihen kuinka lähellä kuvien pitäisi olla toisiaan, mitä enemmän tekstiä yhden kuvan vieressä piti olla sitä kauemmas alempi kuva piti asettaa jne.

Tein sitä kunnes me pidimme läksiäiset yhdelle työtovereistamme, menimme syömään jäätelöä. Heti läksiäisten jälkeen jouduimme sammuttamaan koneet ja menemään paja-kokoukseen jonka jälkeen kotiin.



















perjantai 19. syyskuuta 2014

Päivät aika samanlaisia

18.9

Torstai, jatkoin nettisivujen puuhastelua ja tietenkin hienosäätöä että sivu näyttää että toimii Photoshop mallin mukaisesti. Jee! Päivä oli sen verran tylsä että ei siitä muuta sanottavaa ole kuin "hassua miten aika lentää kun tekee töitä...".

Lupasin viime kerralla kuvan mutta valitettavasti se joutuu siirtymään ensi-viikkoon koska unohdin miten tämä systeemi toimii ja ohjaaja ei ole perjantaisin paikalla että voisin kysyä neuvoa. Surullista...


19.9

Aloitin työni iloisissa merkeissä, aloitin uuden sivun tekemistä kunnes muistin että tänään on perjantai! Joten aloitin kirjoittamaan tämän tekstin ennenkuin on liian myöhäistä. Eli siis, blogi, nettisivut ja sitten vaan kotiin klo 14.00.


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Nettisivuja ja esityksiä

15.9

Maanantai, jälleen töissä koodaamassa nettisivuja. Jatkoin kuva linkkien toimimattomuuden selvittämistä. Käytin siihen pari tuntia kunnes ilmotin ohjaajalleni että googlesta ei löydy mitään järkevää ratkaisua joka toimisi, näyttää kyllä siltä että se mitä yritän tehdä kuva linkeilläni on täysin mahdotonta. Joten ratkaisimme asian sillä että emme yritä sitä mitä tässä mallissa halutaan. Joten laitoin nappi linkit joissa on vain hover-efekti, tietysti käytin aika paljon aikaa Photoshopissa muokkaamassa tarvittavia kuvia siihen ennen kuin sain ne laitettua siistiin riviin.

Muuta en sitten kerinnyt tekemään koska muu henkilökunta joutui menemään johonkin kokoukseen joten pääsimme kotiin klo 12.00.


16.9

Tiistai ja jälleen työn touhussa, laitoin kuva linkki rivini kaikkiin muihinkin sivuihin jotka olin tehnyt. Sitten jouduin hienosäätämään niitä koska joka sivulle tuli jonkinsortin ongelma kun sen rivin heitti sinne väliin... Sen tehtyäni jatkoin kesken jäänyttä sivua ja laitoin tekstit ja kuvat paikalleen.

Hienosäätöä koko päivä.


17.8

Keskiviikko päivä, jatkoin sivun hienosäätöä ja pyysin ohjaajaltani apua miten saisin laitettua tuollaisen pienemmän valikon päävalikon alle ja siten että se on vain yhdellä sivulla. Hän näytti minulle muutaman niksin ja esimerkin jälkeen jatkoin siitä. Sitten lisäsin tekstin ja linkit, tekstin laittaminen oli aika hankala koska minun piti keksiä miten saisin kaksi eri tekstiä vierekkäin content laatikoita käyttämällä. Sain sen tosin tehtyä ja sivu oli siten valmis. Aloitin seuraavan sivun tekemistä johon tulee todella paljon tekstiä eri paikkoihin, sigh...

Kesken päivän menimme tuonne Draamapajan tiloihin koe-yleisöksi katsomaan heidän esitystään. He aikovat kuulemma esittää sen jossain jo huomenna mutta en muista missä.

Loppupäivä meni Nuotta-valmennuksessa ja tämän kitjoittamisessa. Ensi kerralla taidankin saada jo muutaman kuvan tänne työstäni.

torstai 11. syyskuuta 2014

Päivät kuluvat

8.9

Maanantai, jos totta puhutaan en muista niin pitkälle... Ainakaan yksityiskohtia, luultavasti jatkoin nettisivujen rakentamista ja pikselien viilaamista.


9.9

Tiistai, pahus kun ei muista yksityiskohtia, luultavasti minä jatkoin edellisen päivän viilaamista. Sivusta tuli kyllä aika sen Photoshop mallin näköinen että ainakin minä olen tyytyväinen omaan käden jälkeeni.


10.9

Keskiviikko, tein sivuja aivan rauhallisesti ja tuli aika siirtää sekin sivu siihen erääseen palveluun ja viimeistellä se siellä mutta valitettavasti ongelmia tuli siinä vähän. Yksi laatikoistani johon on tarkoitus tulla tekstiä oli syystä tai toisesta liian ylhäällä ja siirsi taustan jossa se oli liian alas. No, yrittäessäni korjata sitä ongelma vain pahenee ja päätän poistaa sen kokonaan ja lisätä sen yksi elementti kerrallaan. Tämä ainakin toimi jonka jälkeen aloin siirtämään yhtä kuvaa siihen keskelle.

Iltapäivällä ohjaajani tulee kysymään olenko edistynyt nappien tekemisessä, olin unohtanut kyllä koko jutun mutta nyt tai ei koskaan voisin sen selvittää ja tehdä. Käytin koko loppupäivän asian googlettamisessa ja erilaisten vaihtoehtojen kokeilussa.

11.9

Torstai, jatkoin siitä mihin jäin kunnes minun piti mennä pieneen palaveriin jossa käytiin läpi miten toteuttaisimme minun äidinkielen juttuni kuntoon, se vei ainakin tunnin mutta ainakin asia saatiin käyntiin. Tänä päivänä saimme jopa uuden tulokkaan tänne pitämään meille seuraa. Käytin suurimman osan ajastani sen nappi-painikkeen selvittämiseen, onneksi ohjaajani löysi sivuston josta voisi olla apua...

Kokeilin erilaisia tapoja kunnes ohjaajani kertoi minulle että hänen pitää mennä yhteen palaveriin ja jos haluan voin lähteä jo klo 15.00 ja niin minä teinkin.

12.9

Perjantai, kirjoitin tätä blogia ja mietin pitäisikö minun kirjoittaa tätä ehkä myös keskiviikkona jotta en unohtaisi mitä tein maanantaina ja tiistaina.

torstai 4. syyskuuta 2014

Työn tekoa ja yllätyksiä

28.8

Torstai... Jatkoin työtäni siitä mihin edellisenä päivänä jäin. Rakentelen yhden nettisivun uutta etusivua Adobe Dreamweaverin avulla ja katson mallin siihen Photoshopin kautta miltä sen tulee näyttää. On muuten kätevä malli koska voin itse ottaa siitä ne kuvat joita tarvitsen sivuun ja muokata niitä oikean kokoisiksi ja tallentaa ne tarpeen mukaan joko JPG tai PNG muotoon.

Onneksi ohjaaja sanoi että kuulokkeet voi ottaa tänne mukaan niin voin mukavasti kuunnella musiikkia samalla työskennellessä, joten pakkasin reppuuni tietokoneeni kuulokkeet ja pistin musiikin soimaan.

Suurin osa päivästäni meni etusivun väsäämisessä ja ongelmien selvittämisessä kun niitä välillä tuli kuvia pistäessä, aina välillä piti mennä Photoshoppiin muokkaamaan kuvia oikean kokoisiksi ja välillä piti googlettaa joitakin asioita jos löytyisi ehdotuksia miten minun kannattaisi lähestyä linkkien, tekstin ja kuvien lisäämistä.

Mitään kauhean jännittävää ei tapahtunut silloin, kunhan etenin hitaasti mutta varmasti.


29.8

Perjantai, silloin oli Messu-päivä, tarkoitukseni oli olla siellä klo. 09.00 muuta valitettavasti edellisenä iltana olin hölmö ja laitoin herätykseni väärään aikaan. Kävin siellä kuitenkin yhdessä siskoni kanssa klo 14.00 mutta emme viettäneet siellä kauheasti aikaa koska siellä ei ollut mitään mikä kiinnostaisi minua ja kirsikkana vielä päälle minä pelkään suuria väkijoukkoja joten kävimme siellä vain pikaisesti.


1.9

Maanantai päivä, töihin klo. 08.00 ja jatkoin etusivun tekemistä itsenäisesti. Sain sivulle taustakuvan laitettua ja muutaman muunkin kuvan jolloin oli aika miettiä tämän tekstin laittamista kyvien viereen. Se kävi aika helposti mutta sitten minun piti miettiä miten saisin pidettyä tekstin erossa toisistaan ja muuta jännää, onneksi netissä on paljon ohjeita näihin niin minun ei aina tarvitse häiritä ohjaajaani näillä, häiritsen häntä sitten jos en oikeasti keksi mitään järkevää ratkaisua.

Paljon HTML-koodia tuli pureskeltua maanantaina, samalla kuulin että tiistaina Sisustus- ja Draama-pajalaiset tulevat tänne vihdoinkin. Ei sillä että se meihin vaikuttaisi muuten kuin että saamme lisää seuraa ja ehkä pääsemme eroon tästä syvästä hiljaisuudesta.


2.9

Ja niin se tiistai tulikin ja jatkoin etusivun tekemistä mutta tänään myös oli info-tilaisuus uusille tulokkaillemme johon meidän piti osallistua esittäytymällä. Onneksi koko juttu ei kestänyt kuin muutaman minuutin jolloin pääsimme takaisin työntekoon, mutta sitten kun uudet tulokkaat kiertelivät vähän paikkoja niin minua kohti tuli eräs tuttu ihminen. Maailma on pieni paikka ja ilmeisesti yksi elämäni tärkeimmistä ihmisistä oli mennyt Draama-pajalle ja hän tiesi tasan tarkkaan että minä olin täällä Media-pajan puolella. Pidin pienen tauon kun kysyin hänen kuulumisiaan.

Sitten me kaikki menimme tuonne kokoushuoneeseen juomaan kahvia, syömään pullaa ja keksejä, taitaa olla tämä "welcome-party" tämä. Siinä me sitten vietimme jonkin aikaa jutustellessa mukavia. Sen jälkeen me kaikki menimme sitten takasin töihin...

Ruoka-tauko kun alkoi minä jätin sen taas väliin ja jatkoin työtäni mutta minun tuttuni tuli tänne syömään ja pitämään minulle seuraa (jakoi myös omat eväänsä kanssani). Ilmeisesti työpäivistäni tuli jälleen paljon mukavampia kun nyt pääsen näkemään erästä tuttuani joka päivä ja vaihtamaan kuulumisia.

Työtä tehdessäni ja musiikkia kuunnellessani sain inspiraatio-piikin ja otin penaalini ja mustan idea-opukseni repustani ja aloitin kirjoittamaan taukojeni aikana pientä tarinaa...


3.9

Keskiviikko päivä ja tämä etusivu oli pian vamis, tarvittiin vain enää hienosäätöä linkkien värien suhteen. Käytin päiväni sivun hienosäädössä ja taukoni käytin edellisen päivän tarinani kirjoittamiseen joka oli nyt paisunut minun "pikku tarinasta" jäätävän kokoiseksi tarinaksi koska kerroin tarinani siskolleni edellisenä päivänä ja hän innostui siitä... Piirsi minulle inspiraation lähteeksi kuvat päähahmoistani.

Etusivun hienosäätöä ja tarinan kirjoittamista, I can do this!

Taukojen aikana jutustelin tuttavani kanssa ja vihin hänetkin mukaan tarinaani koska hän on minulle sen verran läheinen ja olihan hänkin jollain asteella osa minun kehitys-tiimiäni. Häneltä tulikin aika hyviä ideoita miten jatkaa tätä... Päivä meni hienosäätö-ongelmieni ratkaisemisessa ja erilaisten vaihtoehtojen kokeilemisessa.


4.9

Torstai ja sain nyt etusivun valmiiksi, joten kysyin ohjaajaltani mikä on seuraava vaihe. Seuraavaksi hän tutustutti minut erääseen palveluun jossa näitä sivuja pidetään ja ohjeisti minua että nyt minun piti siirtää kaikki se koodi CSS.juttuja myöten sinne jotta sivusta tulee käyettävä.

Tuumasta toimeen ja siirsin koodini sinne ja katsoin tuloksia, muuten hyvä mutta vähän hämminkiä siellä täällä, ei mitään mitä ei voisi korjata. Jouduin tosin muuttamaan vähäsen koodiani sisällön suhteen joka suolsi lisää ongelmia jolloin aloin miettimään ohjaajani kanssa miten parhaiten ratkaista tämä. Onneksi jokin idea tuli ja lisäsin sen koodiin mitä onneksi toimi loistavasti kun vähän sitä säätäsi.

Sen jälkeen oli aika lisätä toimivat linkit ja navigaatio pylväs... Lisäsimme navigaatio palkin käyttämällä yhtä toista CSS-tiedostoa jonka sitten yhdistimme siihen. Ohjaaja sanoi että luultavasti tekemäni sivu tulee tämän takia räjähtämään käsiin joten valmistauduin korjaamaan sen. Navigaatio-palkin lisäyksen jälkeen kävimme katsomassa tuhoja ja itse asiassa ainut ongelma joka ilmeni oli ainoastaan että navigaatio-palkki oli vähän liian alhaalla ja liikaa oikealla. Ei mitään kamalan dramaattista sentään.


5.9

Tänään minä kirjoitin tämän blogin, tosin kirjoittaessani tätä litaniaa niin Draama-pajalaisilla oli jännää... He kävelivät ympäriinsä ja leikkivät piilosta... Kaikkialla...